Vi vill att fler barn får chansen att upptäcka programmering

Det är roligt att skriva kod. Det tycker Ellen och de flesta barn Omegapoint möter i olika sammanhang. Vi engagerar oss med hjärta och hjärna för att ge fler barn chansen att tidigt upptäcka digitalt skapande. Vi är nämligen övertygade om att det i förlängningen kommer att leda till en mer inkluderande samhällsutveckling.

När vi gör saker online idag - handlar, möts, streamar musik och spelar – så bygger det på kod utvecklad av människor som kan programmera. Länge målades programmerare upp som unga män i en mörk källare med huvtröja och ett gäng energidrycker på skrivbordet. Tack och lov håller den bilden på att suddas ut och ersättas av en betydligt mer rättvis bild – hjältar som är med och utvecklar framtiden. 

Det är dock fortfarande flest män som väljer en karriär som programmerare och det är problematiskt. 

- Den tekniska utvecklingen går hand i hand med samhällsutvecklingen. Att det är för få kvinnor som är med och driver utvecklingen innebär att vi här och nu går miste om en stor del av den tillgängliga hjärnkapaciteten när vi utvecklar Sverige, men på sikt innebär det även att utvecklingen kommer att sakna perspektiv från en stor del av befolkningen, säger Daniel Deogun, Chief Academy Officer, Omegapoint Group AB.

Omegapoint brinner för frågan och tror på att väcka intresset för teknik tidigt. Därför engagerar vi oss bland annat i Hello World, en ideell organisation som gör digitalt skapande tillgängligt för alla barn och ungdomar.

 En av de som precis gått en programmeringskurs genom Hello World är Ellen.

- Jag gillar att spela Minecraft så det var väldigt roligt att vi fick lära oss att programmera i den världen. Jag har lärt mig att programmera robotar som bland annat kan förflytta sig och plantera saker. Som slutprojekt byggde jag en automatisk farm. Det var lite klurigt men jag fick snabbt hjälp när jag körde fast, säger Ellen. 

Vi på Omegapoint tycker att det är fantastiskt roligt att skriva kod. Och vi får ofta medhåll från de barn vi möter i olika sammanhang. 

- De som sen väljer en karriär som programmerare får dessutom både ett viktigt jobb och en trygg framtid. Den chansen vill vi gärna att fler barn får, avslutar Daniel.

Vill du veta mer om Hello World och de aktiviteter de anordnar för barn och ungdomar? Besök dem här!

På Hello Worlds digitala meetups får barn och ungdomar lära sig grunderna i programmering, t.ex. i Minecraft.

På Hello Worlds digitala meetups får barn och ungdomar lära sig grunderna i programmering, t.ex. i Minecraft.

 


Föregående
Föregående

Kompetensdag idag med antipenningtvätt och hackathon på schemat

Nästa
Nästa

Lunchwebinar på temat AWS Well-Architected Framework 18 mars