Secure by Design – en av världens bästa böcker om säker utveckling

Säkerhet borde vara en självklar del i all utveckling. Men tyvärr prioriteras det ibland bort. Med boken Secure by Design ville tre av Omegapoints seniora utvecklare ändra på det och skrev därför en bok på temat som gavs ut för drygt ett år sedan. Nu har det oberoende företaget BookAuthority rankat den som den sjätte bästa boken i världen i kategorin ”best software security books of all time”.

Omegapoints seniora utvecklare Dan Bergh Johnsson, Daniel Deogun och Daniel Sawano, som nu arbetar hos en ny arbetsgivare, var ofta ute och föreläste om säkerhet kopplat till utveckling och vad utvecklare kan göra för att skriva både snygg och säker kod. Det resulterade i att bokförlaget Manning kontaktade dem och frågade om de var intresserade av att skriva ner sina erfarenheter i en bok.

Vi vill att säkerhet ska vara en naturlig del i allt utvecklingsarbete så vi antog utmaningen med målet att skriva en bok som ger konkreta verktyg i det vardagliga arbetet, säger Dan Bergh Johnsson, författare och senior utvecklare på Omegapoint.

Boken riktar sig till utvecklare med ett par års erfarenhet och som drivs av att skriva bra kod.

Vi har fått väldigt positiv feedback från kollegor i branschen och vet att det finns företag som anordnar bokcirklar för att omsätta våra tankar till deras verklighet. Vi har lagt ner vår själ i det här projektet så det är fantastiskt roligt att boken skapar värde, säger Daniel Deogun, också författare och senior utvecklare på Omegapoint.

Boken tog två och ett halvt år att skriva. När projektet började var alla tre författarna kollegor på Omegapoint. Dan Bergh Johnsson och Daniel Deogun arbetar kvar och vid sidan av deras roll som seniora utvecklare ansvarar de till vardags även för Omegapoints kompetensutvecklingsprogram, Academy.

Vi har ett stort fokus på kompetensutveckling på Omegapoint och vi använder boken i vår utbildningsverksamhet. Till exempel får alla nya traineer ett exemplar av boken och vi håller också regelbundet föreläsningar internt, fortsätter Dan.

Vi har vässat våra tankar, sökt argument, slaktat idéer och tvingat oss själva att kondensera ner vår kunskap. Boken blev även en del av vår egen kompetensutveckling. Vi har både lärt oss mer om säker utveckling och oss själva, fortsätter Daniel.

Ytterligare ett bevis på att boken är uppskattad kom i slutet av januari när den oberoende siten BookAuthority listade Secure by Design som en av de 67 bästa böckerna genom tiderna inom säker mjukvaruutveckling.

Vi är i gott sällskap av fantastiska böcker och författare på listan, så det är klart vi är väldigt stolta över vår placering, avslutar Dan.

Aktuell Säkerhet valde att uppmärksamma detta. Läs artikeln här!

Författarna till boken, från vänster Daniel Deogun och Dan Bergh Johnsson båda från Omegapoint samt Daniel Sawano.

Författarna till boken, från vänster Daniel Deogun och Dan Bergh Johnsson båda från Omegapoint samt Daniel Sawano.


Föregående
Föregående

Omegapoint utvecklar konsulter till experter med eget program

Nästa
Nästa

Qurit blir Omegapoint Uppsala