Möt Caroline Forssblad, ansvarig för affärsområdet cybersäkerhet

Cybersäkerhet är ett område som får allt större utrymme hos våra kunder, i media och samhället i stort. Det har knappast undgått någon att hotbilden växer och förändras snabbt. När vi startade 2001 var Omegapoints affär ett särintresse. Idag är det allmänintresse.

210415-Omegapoint-sakra-utveckling_28.jpg

- Det är positivt för oss som arbetar med säkerhet. För 15 år sen var det generellt svårt att få gehör för säkerhetsfrågorna. Idag säger ingen nej till att prata säkerhet, säger Caroline Forssblad, ansvarig för affärsområdet cybersäkerhet på Omegapoint i Stockholm.

Caroline är nytillsatt på rollen men har en lång bakgrund i branschen.

- Jag läste till dataingenjör på KTH och tog sen, 2005, en magisterexamen inom IT- och informationssäkerhet. Sen dess har jag jobbat med säkerhetsfrågor på flera nivåer och inom olika branschsegment. Jag har haft roller som informations- och IT-säkerhetschef och har även utvecklat webbutbildningar inom informationssäkerhet. Jag gillar säkerhet helt enkelt, fortsätter Caroline.

Hon ansvarar för ett team på runt 60 personer som är experter på allt från samhällssäkerhet till teknisk it-säkerhet.

- Med vårt andra affärsområde, säker digitalisering, så har vi flera hundra konsulter med säkerhetskompetens. Det gör oss till en stor spelare inom säkerhet i Sverige, berättar Caroline.

Cybersäkerhet handlar om att förstå sin verksamhet och den kontext man verkar i. Det är en fråga om att kunna hantera osäkerhet effektivt på alla nivåer i en organisation, tekniskt, operativt och strategiskt. 

- Nyckeln är att förstå vad som är verksamhetskritiskt och ha förmågan att översätta det till säkerhetsåtgärder, rutiner och systematiska arbetssätt. Eftersom hotbilden hela tiden förändras så kan man aldrig bocka av uppgiften och slappna av, fortsätter Caroline.

Omegapoints säkerhetskonsulter arbetar bland annat med strategisk rådgivning, införande av systematiskt säkerhetsarbete, krisledning/krisövningar, riskhantering, säkerhetsarkitektur, molnsäkerhet, mognadsmätningar, penetrationstester och DevSec Ops. 

Exempel på vanliga uppdrag är att vi går in och stöttar som IT-säkerhets- och/eller informationssäkerhetschef, genomför utbildningar eller att vi går in som säkerhetsansvarig i ett utvecklingsteam där verksamheten kräver extra hög säkerhetskompetens. 

- Det finns otroligt mycket kompetens kring säkerhet på Omegapoint och jag är ödmjuk inför uppgiften att leda Omegapoints säkerhetsaffär framåt och tillsammans med teamet stärka vårt erbjudande inom cybersäkerhet, avslutar Caroline.

Föregående
Föregående

Omegapoints tillväxtresa fortsätter med FSN Capital som ny majoritetsägare

Nästa
Nästa

Kompetensdag idag med antipenningtvätt och hackathon på schemat