Sarah Backman är expert på cyberkriser – nu är hon aktuell som talare på IT Security Insights

Sarah Backman kombinerar rollen som konsult inom cybersäkerhet med att doktorera på Stockholms universitet inom området cyberkriser. Nu är hon aktuell som talare på IT Security Insights 2021 den 13 oktober, en interdiciplinär konferens inom IT och cybersäkerhet. 

Sarah Backman Omegapoint.jpg

I presentationen på IT Security Insights kommer Sarah att dela med sig av fem steg som ökar den organisatoriska kapaciteten att hantera cyberkriser. Ett av stegen är övning. 

- Vi behöver öka den generella förståelsen för cyberkrisers konsekvensdynamik och hur man kan respondera effektivt när man ställs inför dem. Det kan man till exempel göra genom att simulera en verklig kris. Det handlar bland annat om att testa, utvärdera och utveckla planer, processer och kompetens, säger Sarah.

Det går att öva på flera sätt - alltifrån diskussionsbaserade skrivbordsövningar där olika scenarion ses över, till fullskaliga simuleringsövningar som är så nära man kommer en verklig kris.

Jag gör ofta den här typen av övningar i min roll som konsult. Det brukar vara otroligt nyttigt för alla inblandade och är ett nödvändigt steg för att skapa både medvetenhet och beredskap, fortsätter Sarah. 

Cyberkriser är relativt nytt och komplext. Och det handlar om mycket mer än teknik, även om teknik alltid kommer att vara en viktig del av en cyberkris. 

– Alla företag är beroende av internet nu, därför blir det även en organisatorisk fråga, säger Sarah.  

Inom ramen för sin forskning har Sarah publicerat artiklar i den akademiska tidskriften Journal of Contingencies and Crisis Management där hon argumenterar för att cyberkriser kan förstås som gränsöverskridande kriser. Hon är drygt halvvägs i sin doktorandutbildning. 

– Det är nödvändigt med mer forskning på området och det är viktigt att överbrygga forskning och praktik. Det behövs för hela samhällets utveckling och säkerhet, avslutar Sarah. 

Anmälan:

Anmälan till IT Security Insights 2021

Föregående
Föregående

Omegapoint-trio i Göteborg vinner internationella tävlingen Hâck The Hague

Nästa
Nästa

E-handelns snabba tillväxt innebär spännande möjligheter för Omegapoint