På Omegapoint i Malmö har studenter utvecklat en teknisk lösning som garanterar visselblåsare anonymitet

Uppemot 20 studenter gör praktik och exjobb på Omegapoint Malmö varje läsår. Nu har tre av dem utvecklat en lösning som garanterar visselblåsare anonymitet. Målet är att skapa trygghet för de som vill rapportera missförhållanden.

Det finns flera universitet, högskolor och yrkeshögskolor i Malmöregionen som utbildar i systemutveckling, apputveckling, mobil utveckling och andra inriktningar som ligger i linje med Omegapoints verksamhet inom cybersäkerhet och säker digitalisering. Utbildningarna har alltid någon form av praktik eller exjobb där skolorna är beroende av att näringslivet öppnar sina dörrar.

Julia_Fredrik_Omegapoint_2.jpg

- Från början såg vi det som ett sätt att bidra. Men vi insåg snabbt att vi får väldigt mycket tillbaka av studenterna. Framför allt har det blivit ett strategiskt verktyg i vår rekrytering. Med praktik får både vi och studenterna en möjlighet att känna på om vi passar för varandra, säger Fredrik Lundbeck, vd på Omegapoint Malmö.

Omegapoint har utvecklat ett program för studenterna som inkluderar bland annat träff på skolan, speed-dating där intressen matchas, on-boarding med introduktion till företaget och ett utmanande case som de jobbar med under praktiken/exjobbet. 

- Caset ger studenterna en möjlighet att både få prova på hur det är att arbeta som konsult och utmanas i sin problemlösningsförmåga, berättar Fredrik.

Nytt EU-direktiv kräver skydd för visselblåsare

En av dem som nyligen varit praktikant på Omegapoint är Julia Sahlin som just är klar med sin utbildning inom .Netprogrammering på Newton. Tillsammans med studenterna Glenn Jönsson och Jennie Fogwall har hon tagit fram en teknisk lösning som garanterar anonymitet för visselblåsare. Lösningen är ett svar på det nya EU-direktiv som kräver att medlemsländer ska ha införlivat ett skydd för visselblåsare i sin nationella lagstiftning innan 17 december 2021.

- Det var väldigt spännande att ta sig an en riktig och viktig fråga. Vår lösning bygger på krypterad teknik, vilket innebär att om du får kännedom om missförhållanden så kan du rapportera det helt anonymt. Vår lösning gör det också möjlighet att via en anonym inloggning följa upp status på ärendet så att du vet att det omhändertas, säger Julia Sahlin, före detta praktikant på Omegapoint.

Både Fredrik och Julia är övertygade om att fler kommer våga rapportera in till exempel sexuella trakasserier och regelbrott om de själva inte riskerar att avslöjas. 

- Säkra metoder, processer och tekniker för att utveckla den här typen av lösningar finns. Men vi i IT-branschen har ett jobb att göra när det kommer till att förklara det vi gör på ett sätt som skapar trygghet. I det här fallet är tryggheten förmodligen avgörande för om du väljer att rapportera det du varit med om eller inte, säger Fredrik. 

Fler kan ta del av lösningen

Lösningen bygger på öppen källkod och finns tillgänglig att ladda ner gratis för utvecklare som vill ta vid och utveckla systemet ytterligare. 

- Vi tycker om att dela med oss av vår kunskap så det kändes självklart att tillgängliggöra resultatet, fortsätter Fredrik.

Julia är en av stjärnorna i årets praktikantkull och den 1 juli började hon sin anställning på Omegapoint som konsult inom området säker digitalisering med inriktning på webbprogrammering.

- Praktiken var otroligt givande. Förutom att området är spännande var det en möjlighet att kika in i verkligheten bortom skolbänken. Och för mig blev det ju en fullträff eftersom jag nu börjar jobba på Omegapoint, avslutar Julia.

Aktuell Säkerhet uppmärksammar nyheten. Läs här!

Föregående
Föregående

Omegapoint keynote på IT-säkerhetseventet GTC-konferensen

Nästa
Nästa

Omegapoint tecknar ramavtal med Kammarkollegiet