Volvo Cars

Volvo Cars är en biltillverkare med huvudkontoret i Torslanda. Volvo Cars levererar personbilar i premiumsegmentet: sedanmodeller, kombimodeller, sportkombibilar och SUVar. Tillverkningen sker i Sverige, Belgien och Kina.

Utmaning

En av utmaningarna för Volvo Cars har de senaste åren varit att på allvar etablera sig som ett av premiummärkena. En viktig del i det arbetet är deras infotainmentsystem. Systemet bygger på ett antal egenutvecklade appar för underhållning och information, främst kopplat till navigation. Apparna byggs på en tredjepartsplattform och kommunicerar med omvärlden via en molnlösning som även den levereras av tredje part. Apparna ska vara användarvänliga, säkra att använda samt naturligtvis leverera innehåll som är av intresse för kunderna.

Lösning

Omegapoint har under flera års tid arbetat tillsammans med Volvo Cars när det gäller utveckling av appar till infotainment. När Volvo Cars under våren 2015 bestämde sig för att lägga ut delar av arbetet på en partner föll det sig naturligt att Omegapoint var ett av de bolag som fick en förfrågan. Den samlade kompetens som byggts upp kring såväl domän som utvecklingsmiljöer ledde till att Omegapoint i hård konkurrens med flera andra konsultbolag valdes som leverantörer.

“Omegapoint har under flera års tid arbetat tillsammans med Volvo Cars när det gäller utveckling av appar till infotainment.”

Resultat

Idag arbetar Omegapoints team med allt från att designa apparna till att utveckla och testa dem. Testerna sker dels på rigg (simulator) och dels genom att vara ute och testa i riktiga bilar. Omegapoints arbete resulterar bland annat i att hårdvaran och den begränsade skärmen utnyttjas på bästa sätt samt att apparna marknadsanpassas beroende på vilket land bilen ska säljas. Apparna som utvecklas i nuläget är för Volvo Cars SPA-plattform (XC90, S90 V90). Tidigare användes den äldre plattformen (MCA).

Vill du prata med någon på Omegapoint?

Kontakta oss